Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Varför ser inte ögonläkaren något fel??

Hej, jag har råkat ut för en obehaglig sak för ca 1,5 månad sedan då jag vid ett tillfälle inne i mataffären blev alldeles överväldigad över det starka vitblå ljuset och hela lokalen började snurra för mina ögon, jag var tvungen att hålla mig i en varudisk ett långt tag tills det avtog. Samma sak hände veckan därpå och efter denna andra gången har min syn förändrats helt o hållet och eb stickande huvudvärk har infunnit sig så gott som dagligen. Min syn kan jämföras med då man försöker se under vattnet = svårt att fokusera, simmigt på något vis och inga starka färger i synfältet, allt är grådaskigt liksom! Då jag trodde det skulle försvinna av sig själv har det dröjt ända tills nu innan jag uppsökt läkare som dock inte ser vad problemet kan vara - har tagit massor av blodprov, ögontester, lungröntgen och nu sist magnetröntgen som jag dock inte ännu fått något resultat från! Nu börjar jag bli orolig och ledsen över att det ska vara något allvarligt som t ex cancer i hjärnan eller något sådant - har en nära vän som gick bort nyss av en aggressiv sådan! Vad kan det bero på att ingen läkare förstår varför jag inte ser knappt något längre? Har brukat se alla rader på "syntesttavlan" men nu ser jag plötsligt inte ens andra raden! Den sista ögonläkaren sa att han var fundersam eftersom han inte hittade något fel på mina ögon som kan åstadkomma den här synförändringen? Vore glad över att få höra om ni hört talas om något liknande fall där man hittat en orsak?

Svar:

Hej!

Som optiker jobbar man främst med det friska ögat och vanliga synfel. Vanliga ögonsjukdomar eller synnedsättningar kan man urskilja, men det du beskriver är inget som jag känner igen från tidigare fall. Det första jag kommer att tänka på när det är oförklarliga saker är stress. Just stress kan orsaka väldigt mycket konstiga symptom. Stress kan man ju känna om man har mycket att göra på jobbet, hemma etc. men även oro kan orsaka stress t.ex. om man riskerar att bli av med jobbet, vad man ska bli när man blir stor, oro för att bli sjuk m.m. Eftersom flera läkare har kollat dig och de inte hittar något tror jag inte du behöver vara orolig för att det är något allvarligt. Ibland kan även enkla virusinfektioner orsaka konstigheter med kroppen, så det behöver inte vara så illa. Vi känner till en hel del om våra kroppar och olika sjukdomar i dag, men det finns även en hel del som vi inte känner till och kan förklara. Många gånger blir det något konstigt med kroppen och efter ett tag går det över utan att man får något svar på vad det var. Hoppas du fick lite hjälp av mitt svar och du får dina problem lösta!

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg Optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Skelning, försöka bota som vuxen verkar plötsligt möjligt?

2020-07-24 | 18:48

av Peter Vetterskog

Återkommande problem med ett öga

2020-07-22 | 15:50

av Peter Vetterskog

Nevus i konjektiva

2020-07-9 | 11:47

av Peter Vetterskog

öga

2020-06-28 | 16:48

av Peter Vetterskog

Operation av linsluxation

2020-06-28 | 13:44

av Peter Vetterskog

Svårt att hitta linser

2020-06-9 | 11:13

av Peter Vetterskog

Glasögon 4åring bra eller dåligt?

2020-06-8 | 19:54

av Peter Vetterskog

Min dotter får alltid ögoninflammation

2020-06-4 | 23:14

av Peter Vetterskog

Krokseende vid läsning på läsplatta

2020-06-4 | 22:24

av Peter Vetterskog

Gravid och har irit

2020-06-1 | 22:40

av Peter Vetterskog

Vad är fel med glasögonglasen eller mig?

2020-05-28 | 12:06

av Peter Vetterskog

Ansträngda ögon av solglasögon

2020-05-28 | 08:34

av Peter Vetterskog

starr

2020-05-19 | 10:17

av Peter Vetterskog

Genetik

2020-05-12 | 10:19

av Peter Vetterskog

Byte av linser i ögonen.

2020-05-11 | 12:37

av Peter Vetterskog


Annons
Annons
Annons