Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Träning efter lagning av näthinnan

Hej! I samband med en glaskroppsavlossning för en dryg månad sedan fick jag rupturer på näthinnan. Dessa blev lagade med laser och allt gick bra. Den närmsta tiden efter operationen fick jag inte hålla på med ansträngande träning. Efter ett par veckor fick jag börja träna ytterst försiktigt för att sedan öka på i lugn takt. Tyvärr blev jag inte klar över hur pass tungt jag får träna i framtiden. Jag har hållit på med styrketräning där jag har försökt att nå mitt max för att öka på styrkan. Dvs lyfta så tungt jag kan. Känner mig väldigt osäker på om detta är bra för mina ögon. Doktorn sa att allt kan hända i livet även om jag ska undvika sånt som bungyjump men jag vill inte utmana ödet. Jag har flera riskfaktorer för näthinneavlossning och byter heller träningsform alt. träningsintensitet än ökar på risken för ytterligare näthinneskador. Läste att glaskroppen kan lossna pga tunga lyft vilket ytterligare spär på min oro. Tacksam för svar Hanna

Svar:

Hej!

Eftersom jag inte har all din historik är det nog bäst om du kollar med din ögonläkare vad som är ok och inte. Jag kan tänka mig att vissa övningar innebär mindre risk.

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog  - Leg optiker på Medoptik Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.