Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Träna ögonen

Kan man träna sina ögon? Jag vill sluta använda glasögon och linser.

Svar:

Vissa påstår att man kan träna bort synfel, men det finns inga vetenskapliga studier som stödjer detta. Personerna som sysslar med det har inte heller någon utbildning inom syn, ögon, anatomi m.m. Ämnet har varit uppe både i radio och TV och varje gång har det motbevisats som ocker. Det forskas febrilt på hur man framför allt kan bromsa synförsämring hos barn och ungdomar, men mycket återstår innan man har något konkret. Synen är ett väldigt avancerat system så det är inte så konstigt att det tar tid. Men jag tror att kartan kommer att ritas om ganska mycket inom en 10-årsperiod.

Alternativet till glasögon och linser är att operera ögonen, antingen genom att byta ut ögats lins eller laseroperation. Ett annat alternativ är nattlinser eller orto-k linser, det är linser som man har på natten som pressar till hornhinnan så synfelet försvinner tillfälligt under dagen.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons