Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Toxoplasmos i ögon

Hej! 

Jag är en tjej 21 år gammal. Jag har sedan jag var barn haft bekymmer med ögonen, dels fick jag göra operation för skelning samt haft ögonlapp för ögonen.
De senaste åren har min syn blivit mycket sämre och jag sökte till ögonläkare.
Ögonläkaren sa att det kan vara toxoplasmos i ögonen sen födsen och att det kanske är därför jag har så dålig syn. Dock var dom inte aktiva när läkaren såg dom och sa att det inte finns nån behandling. Min fråga är;
Finns det verkligen ingen behandling? Jag ser med bara vänstra ögat eftersom den högra har en mycket dålig syn, jag kan inte se något om jag inte har på mig mina glasögon. 

Är tacksam för svar! 

Svar:

Hej!

Jag kan inte svara på om det finns behandlingar mot toxoplasmos, det vet ögonläkarna bättre. Om du känner dig osäker på det svar som du har fått från din ögonläkare kan du alltid be att få träffa en annan ögonläkare för en second opinion. Har man nedsatt syn på ett öga sedan barnsben och har lapptränat går det dock inte att få full synskärpa på det ögat. Hjärnan kopplar nämligen bort ena ögat om det är dåligt när man är barn och är det väl urkopplat går det inte att få tillbaka. Skulle du förlora synen på ditt bra öga skulle du kunna träna upp ditt öga lite, men aldrig till full synskärpa.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker - MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.