Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torra ögon och problem med tårvägarna.

Hej!

Hoppas detta vidarebefordras till ögonspecialist då ögonläkare inte fanns med i kategorin.

Eftersom jag inte fått några klara svar från min ögonklinik i länet så provar jag skriva hit. Jag har sedan många år haft besvär med torra ögon. Förra sommaren debuterade svåra besvär med rinnande, torra och svidande ögon som dessutom klibbade igen nattetid. Sökte länets ögonmottagning och fick konstaterat blefarit och tårvägsstenos. Efter diverse salvor och ögondroppar på recept så var Tobradex det som hjälpte allra bäst. Hade dock kvar besvären efter avslutad kur och har varit tvungen att fortsätta med detta. Ställde frågan om det verkligen är det enda alternativet för att ha en funderande vardag. Det är ju trots allt en 21-dagars kur med nedtrappningsschema. Jag har konstant använt detta sedan januari i år. Fick inget bra svar utan det enda som sades var att, jo biverkningar kan ju uppstå som alltid med olika läkemedel.

 Förra veckan gjorde jag en operation av tårvägar med silikonslang på höger öga som är det mest besvärliga. Operationen i sig var det värsta jag varit med om men det är en annan historia. Använde som sades 7-dagarskur med Fucithalmic och gjorde då uppehåll med Tobradex vilket medförde extremt rinnande öga och att blefariten blev väldigt besvärlig nattetid och klibbade igen ögat helt. Har rengjort med mjuka trasor och milt babyshampo. Mildrar för stunden men inget som hjälper. Detta har jag provat i 8 månader.

 Fått väldigt lite information även här hur fortsättningen ser ut. Inte mer än att efter 6 månader ska silikonslangarna tas ut. Min fråga är om det först efter 6 månader kan utvärderas om detta hjälpt eller om jag kommer se en förbättring under tiden. Känner mig sedan ingreppet gjordes också konstant snuvig och snorig i nästan och får hela tiden harkla mig via näsan.

Kan man bli av med blefarit eller är denna kronisk och när jag ser jag resultat på operationen?

/Mvh Inga-Lill Lundqvist

Svar:

Hej!

Eftersom det låter som du har stora problem med torra ögon skulle jag rekommendera att kontakta Fredrik Källmark på Källmarkskliniken i Stockholm. Han har forskat inom området och är den som kan mest. Hoppas du får ordning på dina ögon!

Med vänlig hälsning

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.