Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torra ögon och diabetes har inget samband

HEJ JAG BARA UNDRA VARFÖR DET RINER FRÅN MINA ÖGON

JAG HAR OCKSÅ DIABETS 1 HAR DET FÖR ATT JAG FÅTT RINNADE ÖGON

MVH BENGT LUNDBERG

Svar:

Hej Bengt!

Rinniga ögon kan man få av flera orsaker. Generellt kallar man det torra ögon vilket kan låta motsägelsefullt. Vanligast orsaken till rinniga ögon är att tårfilmen har blivit förtunnad vilket gör tårarna mer lättflytande och därför faller de nedåt och rinner. Man kan då testa ögondroppar eller ögonspray som innehåller lipider som gör tårvätskan mer trögflytande och mindre rinnig.

Andra orsaker till rinniga ögon är att det finns för lite tårvätska, då kan man testa ögondroppar med hyaluronsyra och som är utan konserveringsmedel. Ibland kan det vara stopp i tårkanalen och då behöver den spolas av en ögonläkare. Testa i första hand ögondroppar i någon vecka och se till att droppa ganska intensivt i början ca 5-6 gånger/dag och se om det inte hjälper.

Diabetes och rinniga/torra ögon har inget samband.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons