Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torra ögon

Hej! Jag är en 17 årig tjej som har problem med torra ögon just nu, känner av det hela tiden att det är jättetorra. Har en rodnad i hö öga som är från ögonvrån runt pupillern och det är inte rött utan rosa och har mest besvär med det ögat. Jag är jätteorolig att det är ett sår och att jag ska bli blind? Hur farligt är det med torra ögon?

Svar:

Hej!

Det är väldigt vanligt med torra ögon i dag och orsakerna kan vara många. Det forskas mycket kring ämnet och senaste rönen pekar åt att omega3 kan förbättra tårvätskan. Har man lindriga problem kan man testa smörjande ögondroppar, de ska vara i gel format, vara utan konserveringsmedel och innehålla hyaluronsyra. Droppa 3-4 gånger per dag så kan det lindra problemen. Har man större problem är det bra om en ögonläkare får undersöka ögonen.

Torra ögon kan öka risken för sår på hornhinnorna, men det är ovanligt och extremt sällsynt att såren orsakar sådan skada att man blir blind. Så du behöver inte vara orolig för det.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.