Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torra ögon

Hej! Har haft problem med mina ögon över en månad nu, började med att jag hade tryck bakom ögonen sen så har det gått över och efter det började det skava och svida och värka efter och nu kittlas det och kliar en del och vänstra ögat är mest drabbad och mest rodnad. Jag kände med fingret på ögat och ögat kändes snustorrt. Är det farligt med torra ögon? Är jätteorolig nu då jag upplevt att färgerna i omgivningen är mörkare och lite dimmig syn ibland.vill inte få sämre syn!! Är hypokondriker så blir extra orolig

Svar:

Hej!

Torra ögon i sig är inte farligt, men tårvätskan på ögat påverkar väldigt mycket. Dels utgör den en del av immunförsvaret så ju sämre tårvätskan är desto större risk för ögoninfektioner. Tårvätskan påverkar även synen så har man torra ögon kan det påverka synen och ge dimsyn. För att säga om du har torra ögon behöver du göra en synundersökning hos en optiker så man får mäta tårfilmen, det räcker inte med att känna på ögonen. Tårvätskan som finns på ögonen kallas tårfilmen och är väldigt tunn så därför känns det alltid torrt om man tar på ett öga. Förövrigt ska man inte ta på ögonen då det kan skada hornhinnan och även öka risken för ögoninfektioner. Men som sagt börja med att göra en synundersökning hos en optiker så ska du få hjälp. Och som sagt behöver du inte vara orolig.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.