Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torra irriterade ögon

Hej!

Jag har under ca. ett halvår haft problem med tora irriterade ögon och är ganska säker på att det började när jag bytte linsvätska till 

"Extend." När jag var hos optikern konstaterade han att jag hade "staining" i ögonen, främst på den nedre halvan. Efter det gick jag till en ögonklinik där jag fick träffa en sjuksköterska som konstaterade samma sak. Inga skador eller repor på ögat och hon såg inte heller tecken på infektion så jag fick order om att ta ögondroppar ca. 1 gång i timmen varje vaken timme i ca. en månad. Nu har det gått snart tre veckor och jag märker ingen större skillnad. Kan även meddela att jag inte använt linser sedan slutet av Februari. 

 

Eftersom jag inte hittar så mycket information om staining på nätet så undrar jag om du kan berätta lite om det och vad du tycker att jag ska göra åt mitt problem.

 

MVH

Svar:

Hej!

Stainings är som små sår på hornhinnan som man kan få om man använder kontaktlinser för mycket. Har man på nedre halvan av hornhinnan kan det bero på att man sover med ögonen lite halvt öppna så hornhinnan torkar ut. Eller så kan det bero på att man inte blinkar fullständigt utan bara lite halvt (inte så troligt om man använder linser varje dag).

Har man linser och har fått stainings så ska man låta bli att använda linser tills att såren är borta. Optikern borde även ha bokat in återbesök efter en månad för att kontrollera om dina stainings är borta. När ögonen är läkta och fina kan man börja använda linser lite försiktigt igen och optikern behöver då följa upp med lite tätare kontroller för att se till så det inte kommer tillbaka. Det är även viktigt att man börjar använda nya fräscha linser och nytt etui.

Sammanfattningsvis ska du inte behöva tänka så mycket på vad du ska göra för det är optikern som ska lägga upp en plan med kontroller för att se om du kan använda linser igen.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.