Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Torr makuladegeneration

2016-07-31

Hej!

Jag har fått makuladegeneration av den

TORRA, icke behandlingsbara typen i högre ögat. Finns det bromsmedicin som kan förlångsamma dennes utveckling?

Tacksam för svar

Adrian

Svar:

Hej!

Tyvärr finns det ingen behandling eller bromsmedicin mot den torra varianten. Den våta varianten finns det bromsmedicin mot och den är oftast värre än den torra som brukar vara lindrigare. Vissa ögonläkare brukar rekommendera kosttillskott som t.ex. Optivital som innehåller vitaminer och ämnen i rätt mängd som näthinnan behöver för att må bra. ARED2 studien ligger ofta till grund för sådana preparat. Om det sen hjälper eller inte kan jag inte svara på.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons