Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Toppig hornhinna

Jag har en son på 27år, han haft denna sjukdom sen tonåren. Var hos en ögonläkare i fredags och pratade om eventuell transplantation, men då sa han att han hade sett dåligt för länge. Vi blev väldigt ställda, vi har aldrig blivit kallade på kontroller heller. Han har inte mycket syn kvar på vänstra ögat, vi menar han ju inte har något att förlora när han redan ser så dåligt. Vi har även läst om nått nytt, som man gör i Jönköping. De sprayar in nåt, kommer inte ihåg vad, men det tyckte läkaren att sonen skulle vänta med att göra i 5år, så det fanns mer data att hämta. Har du nåt råd, vad vi ska göra?

Svar:

Av din beskrivning har din son så kallad Keratokonus. Det finns idag behandling med så kallad cross-linking vilket kan hjälpa. Er ögonläkare som specialist är helt uppdaterad på dagens forskning, varför ni kan lita på honom.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons