Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Temporalisarterit

Hej min mamma har fått diagnosen temporalis arterit,hon har tappat synen på båda ögonen,ena ögat ser hon inget alls på det andra ögat ser hon stundtals saker som en skugga framför sig,vi är så ledsna och undrar om det finns en möjlighet att hon ev kan få ha kvar den lilla syn hon har nu på ena ögat?det har gått en vecka sen synen försvann.mvh Carina

Svar:

Hej Carina!

Vad tråkigt att höra och vilken otur, det är ju ingen vanlig ögonsjukdom. Som optiker jobbar man främst med det friska ögat och kommer mest i kontakt med vanligare ögonsjukdomar som starr och makuladegeneration, så jag har svårt att svara på detaljfrågor om ovanligare ögonsjukdomar som temporalisarterit. Mitt råd är att fråga en ögonläkare då de är kunnigast och vet hur prognosen brukar se ut. Hoppas att det blir bättre för din mamma!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg Optiker på Medoptik