Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: synfel pga amning?

Hej!

Jag har använt linser i snart 15 år utan större bekymmer pga närsynthet. Jag har ett litet brytningsfel som ej behöver korrigeras, enligt min optiker. Jag är kraftigt närsynt och har sedan två år haft samma styrka, -7.0 på vänster öga och -6,5 på höger. När linserna började bli gamla beställde jag ett nytt par från nätet, med det recept jag hade från optikern. 

Över en natt fungerar inte det nya linsparet och jag har laborerat fram och tillbaka hos optikern. Undersökt ögonen. Höjt och sänkt styrkan på både vänster och höger öga, kvartssteg och halvsteg, endaglinser, tvåveckorslinser och månadslinser. Ingenting känns bra. Samspelet mellan ögonen känns inte bra, det känns som att ögonen är i obalans. Jag har synskärpa men är som i ett töcken. Jag blir trött, får huvudvärk och börjar ge upp möjligheten att använda linser, som jag älskar.

Jag vet att det finns studier som pekar på att amning påverkar synen. Jag ammar fortfarande min ettåriga dotter men har trappat ner rejält och ammar endast en gång per dag. Om amningen påverkar undrar jag varför detta kommer först nu, ett år efter förlossning och amningstid.

Vad skulle du råda mig till?

Bör jag byta optiker?

STORT tack på förhand.

/Sandra

Svar:

Hej!

Det stämmer att styrkorna/synfelet kan ändras under graviditeten. Det beror på att man samlar på sig mycket vätska när man är gravid och då ökar även vätskemängden i ögatslins och då ändras brytkraften/synfelet i ögat. När man slutar amma brukar det gå tillbaka igen. Därför är det lite märkligt att dina problem uppstår nu när du nästan har slutat amma. Det händer väldigt mycket med kroppen både under och efter en graviditet så på ett sätt kan det ju hänga samman, men vad det skulle bero på kan jag inte svara på.

En möjlig orsak kan vara torra ögon, i så fall borde det svida och kännas torrt i ögonen eller att de rinner mycket. Det borde i såfall kännas bättre när du har glasögon eller droppar i fuktande ögondroppar. 

Känns det mer jobbigt när du tittar på nära håll t.ex. mobiltelefonen eller läser en tidning kan det vara att du behöver ha en annan styrka på nära håll och kanske behöver läsglasögon som komplement till linserna.

Om det känns som ögonen är i obalans och att det känns som du ska börja skela kan det hända att du behöver hjälp med att korrigera skelningen förutom ditt synfel. I ett sånt fall behöver du komma till en ortoptist på sjukhuset som är specialiserad på skelningar och specialfall.

Som du märker kan det bero på lite olika orsaker. Det är svårt att ge mer specifika råd när jag inte har alla underlag från synundersökningen. Om linser inte fungerar bra brukar det oftast bero på att det blir för torrt och det påverkar även synen. Annars är det ju styrkan på linserna som påverkar synen och där kan det ibland skilja sig mellan glasögon och linser.

Om det inte känns bra med varken glasögon eller linser, optikern har testat det mesta och om du har problem med samsynen tycker jag att det kan vara bra att skicka en remiss till en ögonläkare för att få en second opinion. Alternativt kolla med en annan optiker.

Hoppas det löser sig för dig!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker - Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Astigmatism - Sfär vs Cylinder

2022-09-26 | 21:04

av Medoptik

Suddig syn efter smäll på ena ögat

2022-09-23 | 19:40

av Medoptik

Progressiva glas och förskjutet läsfält/synfält

2022-09-5 | 10:33

av Medoptik

Ont i ögat vid landning

2022-07-23 | 08:19

av Medoptik

synnedsättning

2022-07-18 | 23:57

av Medoptik

Behövs glasögon för Astigmatism

2022-07-2 | 22:50

av Medoptik

Blind ena ögat

2022-06-28 | 21:45

av Medoptik

Barn och glasögon

2022-05-27 | 20:11

av Medoptik

Barn och glasögon

2022-04-19 | 21:38

av Medoptik

ärr på hornhinnan efter lins fastnat

2022-04-17 | 18:20

av Medoptik

Retinitis pigmentosa

2022-04-14 | 11:53

av Medoptik

Svårt att se på TV

2022-04-11 | 17:37

av Medoptik

Mäta Synfältet

2022-03-30 | 19:13

av Medoptik

Kan det ändrade pupillavståndet skapa min yrsel?

2022-03-29 | 15:28

av Medoptik

Suddig fläck?

2022-03-28 | 07:39

av Medoptik


Annons