Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Synen har förstört mitt liv

Jag har varit närsynt sedan barndomen och min syn har försämrats mycket under tonåren. Nu är jag 19 år och började med kontaktlinser för 1,5 år sedan eftersom att jag ville slippa glasögon. Jag hade ungefär styrkorna -4 månadslinser medan ena ögat hade toriska månadslinser. Efter några veckor så fick jag GPC i vänstra ögat och använde bara en lins i ena ögat för att slippa glasögon (jag använder bara glasögon hemma). En dag så bestämde jag mig för att skaffa snygga pilotglasögon ( eller andra tunna bågar om jag hittade) men då sa optikern att min syn har försämrats och styrkorna blivit -7, vilket tydde på att jag inte kan ha tunna bågar eftersom att glaset blir tjockare och är anpassat till tjockare bågar. Jag mår psykiskt dåligt av detta helt ärligt för känns att jag har sån otur med vad jag än gör.. tjockare bågar passar verkligen inte mig och känner mig så ful i dom. Har fått GPC i båda ögonen nu så kan inte heller ha linser lika ofta. Jag mår dåligt, känns att jag inte kan leva mitt liv som alla andra jämnåriga med bra syn eller glasögon dom trivs med.. har börjat fundera på ögonlaser operation. Kan alla göra den operationen? Vad ska jag göra? Mår så dåligt.

Svar:

Tråkigt att du fått sämre syn, i din ålder är dock inte så ovanligt att närsyntheten sticker iväg så du är långt ifrån ensam. Ett ljus i mörkret är dock att närsyntheten brukar gå tillbaka och bli bättre längre fram i livet. Det är det enda synfelet som brukar kunna bli bättre när man blir äldre. Som närsynt slipper man även läsglasögon när man blir äldre så det finns fördelar med att vara närsynt.

GPC är en allergisk reaktion och ögats sätt att säga stopp för att man har haft linserna för mycket. Vad som är mycket är individuellt. Låter man bli linser en längre period brukar GPC kunna gå tillbaka så man kan använda linser igen. Det är väldigt viktigt att man följs upp noggrannt av en optiker om man ska börja använda linser igen. Likaså att man får hjälp av en optiker att prova ut en modern lins som ögat trivs med och att man hittar en balans för hur mycket man kan använda linserna. Till en början krävs det täta kontroller och börjar det se bra ut trappar man ned på kontrollerna.

Det finns väldigt många olika pilotmodeller och väljer du en som är lite mindre så kan det gå att få till snygga glas. Vissa optiker har apparater där man kan scanna bågen och få upp exakt hur tjocka glasen blir med olika alternativ. Man kan även polera kanten på glasen så ser glasen tunnare ut och göra lite småmodifieringar för att få glasen tunnare. Det är störst chans att du hittar en optiker med sådan utrustning hos en fristående optiker, de stora kedjorna har oftast inte sånt. Kedjorna är även låsta till vissa glasleverantörer.

Laseroperation är ett alternativ, men det är inget som håller för evigt och risken är att synen förämras efter några år och då behöver du glasögon eller linser ändå. Man kan även få problem med torra ögon efter en laseroperation. Överlag är det ganska låg risk för komplikationer, men med alla ingrepp så finns det alltid en risk att något går fel och ger permanenta skador.

Jag skulle i första hand försöka få tag på en duktig och seriös optiker på din ort, gärna någon som jobbar med myopikontroll dvs. olika sätt för att bromsa närsyntheten så den inte blir sämre. Detta är ett väldigt hett område just nu bland många optiker hur man kan bromsa förloppet så synen inte blir sämre, framför allt närsynthet i din ålder och yngre.

Hoppas du fick svar på dina frågor och ser lite ljusare på framtiden!

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons