Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Symtomen stämmer inte. (Gula fläcken)

Hej.

Har fått besked om torr fläck på gula fläcken vänster öga.Ser dubbelt då jag tittar uppåt snett vänster.

Inget av symtomen jag läst stämmer in.

Från ena dagen till den andra fick jag svårt att fokusera på håll. Känns som jag måste koncentrera mig för att inte ta snesteg.

Inga som helst problem att focusera på nära håll, där ser jag bra med billiga läsglasögon.

Jag har bra syn för min ålder, född 1949.

Om det inte går att göra något åt den torra fläcken, varför ska jag då kallas omkring fyra månader igen.

Måste acceptera faktum, men då symtomen inte stämmer så ?????.

Kan man få cancer i ögat?

Hoppas på svar

Hälsningar

Rozalie

Svar:

Hej Rozalie!

Dubbelseende kan man få av många olika orsaker. Det bästa är om du tar upp detta med din ögonläkare eftersom denne har bäst koll på dina ögon. Varför de kallar igen borde de ha informerat om, ibland kan det vara för att göra kompletterande undersökningar t.ex. synfältsundersökning som kan ta lite tid att göra. Eller så vill de ha koll så det inte utvecklas till den våta varianten.

Man kan få cancer i ögonen, men det är extremt ovanligt och det hade ögonläkaren sett direkt i så fall så det behöver du inte vara orolig för. Som sagt är det bäst att ta alla frågor med din ögonläkare så får ordentliga svar.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.