Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Svart liten fläck i vänster ögat.

Hej,

Jag bor utomlands och det är värdelös sjukvård här, jag är nyfiken på om det är normalt med en svart liten fläck i vänster ögat jag kan se i ljus, även i vanligt dagsljus. Jag tror den har bytat form, den hade som en svans från början men är nu enbart en liten mini boll i formen. Den kan vara i olika vinklar ibland, men oftast centrerad i synen - den flyter inte om jag stirrar (inte mycket iaf).

Ibland när jag stirrar så ser jag den inte efter några sekunder, om jag tittar upp lite.

Det har varit såhär i snart ett halvår, haft liknande innan men det brukar försvinna. 

Jag har glasögon men inte så himla dålig syn, kan det hjälpa med att laseroperera ögonen?

Jag är en man på 28år.

 

Tack på förhand!

Svar:

Hej!

Det låter som glaskroppsavlossning dvs. att det har lossnat en flaga inne i ögat. Ofast flyter de runt och då ser man hur de simmar runt, men ibland kan de sitta fast. För att veta säkert behöver en ögonläkare undersöka ögonen. Om det är glaskroppsavlossning är det inget man behandlar och inget som är farligt.

Dessa flagor sitter inne i ögat. Vid en laseroperation hyvlar man på hornhinnan som sitter ytterst på ögat, så laser kan inte ta bort glaskroppsavlossningar eller andra grejer inne i ögonen. Många tror att laseroperation är något som kan bota alla typer av problem med ögonen, men det är bara vissa synfel som kan tas bort med laseroperationer. En laseroperation håller inte heller för evigt eftersom ögonen ändrar sig hela tiden med celler som tillkommer och dör. Har man otur håller en laseroperation i ett år och sen behöver man glasögon eller linser igen. Det går inte heller att lasra hur många gånger som helst eftersom hornhinnan riskerar att spricka sönder då.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons