Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: stora pupiller

Igår fick jag höra av en närstående att mina pupiller var jättestora. Ungefär 2 mm var blått sen var resten svart. De reagerar på ljus och jag tror inte att de är olika stora. Detta är inget jag sett förut, men nu ser jag det varje gång jag ser mig i spegeln att de ser väldigt stora ut. Vad kan de bero på? Jag har haft väldigt ont i både huvud och nacke jättelänge och använder glasögon med väldigt svag styrka pga ett litet brytningsfel och översynthet. Är detta nått jag behöver oroa mig för?

Svar:

Hej! 

Vissa har stora pupiller och andra små, det är helt normalt. Pupillens uppgift är att reglera hur mycket ljus som ska komma in i ögat. En solig dag på vintern får man väldigt små pupiller för att man inte ska bli bländad. Är det mörkt får man stora pupiller för att man ska se så bra som möjligt. Vissa droger och mediciner påverkar pupillen så de kan se annorlunda ut t.ex. att de blir stora trots att det är stark sol. Man kan även ha olika storlek på pupillerna och annorlunda former. Har det varit så sedan födseln är det ingen fara, annars bör det kollas av läkare. Har du problem ska du självklart vända dig till en läkare. 

Vänliga hälsningar 

 

Peter Vetterskog - Leg Optiker på Medoptik Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons