Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Starr-operation

Hej!

Jag är en kvinna på 71 År, som för cirka 8 veckor sedan blev Grå-Starr opererad. Läkaren sa att jag skulle få 40 % syn på långt håll med glasögon.  Då jag kom till optikern fick jag veta att jag inte hade något fel på synen på långt håll och kunde inte få glasögon, merän att läsa med. Fick också veta av ögonläkaren att jag har förändringar i gula fläcken. Nu känner jag mig förvirrad, varför dessa olika besked ? Tack på förhand. Hälsningar Jinnie.

 

Svar:

Hej!

Ofta brukar man ta bort en del av synfelet i samband med en gråstarrsoperation, ibland får de bort allt men oftast brukar det finnas brytningsfel kvar. I ditt fall låter det som att de fick bort allt synfel på långt håll. Som optikern sa behövs då bara läsglasögon alternativt om du tycker det är jobbigt att ta på och av glasögonen skaffa ett par progressiva glasögon. Ögonläkarna gör bara en grov koll av synen och optiker gör en mer nogrann för att det ska bli så bra som möjligt med glasögonen (ögonläkaren gör ju inte glasögon). Därför kan det bli olika besked, men det är inget att oroa sig för. Om du har gula fläcken är det säkert det som begränsar din syn till 40%.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons