Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ständigt röda ögon

Hej! Jag är en man på 25 år. jag har stora problem med återkommande rödhet i båda ögonen sedan 6 år tillbaka. De senaste 3 åren har problemen varit mer frekventa. De är alltid mycket röda när jag vaknar på morgonen, de känns torra och som om jag har grus i ögonen, det kan bli bättre under dagen, men de är fortfarande tydligt röda. Jag känner oftast ingen smärta, några gånger har jag kännt som stickningar i ögonen. under de värre perioderna kan det ofast finnas lite gegga i inre hörnet av ögat. Det hela går i perioder, de kan va röda en vecka, se bra och hyfsat vita ut i 4-7 dagar för att sedan återkomma. Jag har varit hos 6-7 olika ögonläkare på olika kliniker flertalet ggr utan att få något svar vad det beror på. Trycket och synen har varit bra, även om jag det senaste halvåret tycker mig ha börjat se mer otydligt på vänster öga.

Jag har fått cortison droppar flera gånger och de hjälper bra, men hindrar inte besvären från att återkomma. Jag kan ganska ofta vara lös i magen, det är inget jag tänkt på förut men har efter att en som ögonläkare som frågade om det börjat tänka på att jag kanske är det oftare än normalt. Jag har inga övriga smärtor nånstans i leder, förutom när jag för ett år sedan under nästan ett år hade ont i bröstbenet, och fick väldigt ont när jag t.ex. nyste. Anledning till att jag tar upp det är för att jag under mycket googlande läst om reumatiska sjukdommar. 

Jag är väldigt desperat efter hjälp, det påverkar mig starkt psykiskt, framför allt socialt, när man ständigt har röda ögon och ser ganska förskräcklig ut. Jag är även orolig att det är symtom på någon sjukdom som jag går runt med obehandlad, eller att jag en dag förlorar synen. Jag har tagit allergitester och kollat blodvärden under hälsoundersökning på VC utan att hitta något dåligt. Idag tar jag en cortisondroppe i vardera öga en gång i veckan när det är som värst, för att lindra symptomen, trots att jag vet om risken med långvarit bruk av cortison. 

 

hjälp?

 rött öga

Svar:

Hej!

Det låter som du har torra ögon vilket många har problem med och det brukar tyvärr vara svårt att få bra hjälp. Eftersom du har varit i kontakt med många ögonläkare utan att få någon större hjälp skulle jag rekommendera dig att kontakta Källmarkskliniken i Stockholm. Vad jag vet kan de mest i Sverige om torra ögon samt bedriver forskning i ämnet, http://www.kallmarkskliniken.se/  Hoppas du får hjälp med dina besvär!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.