Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Spelglasögon

Jag har en fråga angående spelglasögon jag köpte för att jag blir trött i ögonen när jag sitter flera timmar framför datorn och jobbar. Glasögonen är gula till färgen vilket gör att dom ska ta bort blåfärgsreflektion från dataskärmen.Det står även att dom har en styrka +0.2 vilket gör mig lite konfunderad. Jag upplever att bokstäverna i dataskärmen blir aningen större när jag sätter på mej glasögonen. Min undran är då att om glasögonen förstorar synen är det då inte risk att man får sämre syn med tiden utan glasögon dvs man blir beroende av att alltid använda sig av dessa glasögonen?.

Eller vad kan det menas med +0.2 i styrka på dessa glasögonen?

Svar:

Glasögonstyrka med + framför används till personer som är översynta. Är man översynt innebär det att musklerna i ögonen som justerar styrkan jobbar lite för mycket. Med plusglas med rätt styrka får man musklerna att slappna av. +0,25 är det minsta man kan vilket nästintill är som ett fönsterglas som har noll. Plusglas ger förstoring så din iaktagelse att bokstäverna blir lite större är korrekt. Vilken styrka man ska ha får man fram genom en synundersökning, oftast har man olika styrka på höger och vänster öga. 

Man blir inte beroende av glasögon och man förstör inte ögonen med glasögon. Det som dock kan hända om man är översynt och börjar använda glasögon är att ögonen med tiden börjar slapna av mer och då kan man behöva gå upp och få starkare styrka. Ett gott tecken eftersom det visar att ögonen slappnar av mer och därmed mår bättre.

Sitter man många timmar vid datorn blir man trött i ögonen, det är normalt eftersom kroppen och ögonen inte är gjorda för att sitta still vid en dator hela dagarna. Tyvärr ser samhället ut så i dag och har man besvär så kan man oftast få det bättre med glasögon. Tycker du att du har problem vid datorn trots dina glasögon skulle jag rekommendera att du gör en synundersökning och ser statusen på dina ögon.

Man kan använda gula glas för att blockera det blå ljuset, men det är bättre att använda riktiga glas med blådämpande antireflexbehandling och rätt styrka som är utprovad hos optiker. Med riktiga glas slipper du även att se allt gult. Alla tillverkare har någon form av specialglas för arbete vid bildskärm. Dessutom har du rätt enligt lag att få terminalglasögon av din arbetsgivare om du jobbar mer än en timme/dag i genomsnitt vid en dator/bildskärm.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.