Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Solförmörkelse och ögon

Hej! Jag vet att man givetvis aldrig ska titta rakt mot solen, inte ens när det är solförmörkelse. Vad är det som kan hända med ögonen om man gör det? Är det farligt även om det är molnigt ute? Kan skadan repareras med glasögon eller linser?

Svar:

Hej!

Solljuset är så starkt så det kan bränna sönder näthinnan. Man kan jämföra det med när man låter solens strålar bränna med ett förstoringsglas, bränner man t.ex. på löv börjar de ju brinna. Ögats system fungerar på samma sätt, men där ligger fokuspunkten på näthinnan. Är näthinnan skadad kan den inte repareras utan skadorna blir permanenta. 

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.