Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögonen svartnar, är det ögonmigrän eller en tia?

Bra karl sköter sig själv när man inte får svar eller hjälp från läkarna. Då är det bra att du finns. Det är svårt att själv utröna vad som händer med mig, därför ber jag dig bena ut mina funderingar.

Man har konstaterat att jag är strokebenägen och har ögonmigrän. Jag har lärt mig att stroke/tia attacker kan man bara få i ett öga och att ögonmigrän med det typiska forsande vattnetkänslan finns i båda ögonen.

Den sista månaden nästan varje dag har höger öga slocknat med tydlig symptom på tia attacker, men samtidigt slocknar båda ögonen utan det forsande vattnetkänslan. Då blir min fråga.

Kan ögonmigrän få (Båda) ögonen att slockna utan det typiska flimret och forsande vattenkänslan som därför spelar mig ett spratt. När jag går ner till akuten och berättar att båda ögonen slocknar så hånskrattar dom åt mig eftersom läkarna tar för givet att det är tia attack (Stroke) som bara får ett öga att slockna. Dom verkar inte kunna någonting om ögonmigrän.

Igår efter morgonkaffet när jag höll på att diska slocknade båda ögonen, samtidigt blev jag yr i huvudet.  Jag måste hålla mig i diskbänken med andra handen för att inte rasa i golvet. Under hela tiden fortsatte jag att diska färdigt som gick väldigt trögt. Efter någon minut var allt tillbaks i normalläge igen. Ögonmigrän ger ingen yrsel, ej heller slocknar ögonen. Är det månne så att ögonmigrän och stroke gått ihop när problemen kommer. Eller?

Svar:

Jag arbetar som legitimerad optiker så mina främsta arbetsuppgifter är att arbeta med det friska ögat. Jag har dock en del kunskaper om ögonsjukdomar så jag kan kanske hjälpa till.

Det vanligaste är ju att man får en TIA/stroke i ett öga, men det är inte omöjligt att få i båda ögonen även om sannolikheten borde vara liten för det. När du säger att ögonen slocknar antar jag att du menar att det svartnar för ögonen? Det vanligaste är att någon form av cirkulationsstörning orsakar att det svartnar för ögonen. Många kan uppleva att det svartnar för ögonen och blir yrsligt om man reser sig hastigt och får tillfälligt blodtrycksfall, sånt brukar gå över på några sekunder. Jag antar att du äter blodtrycksmedicin och är dosen inte rätt inställd kan det ge upphov till blodtrycksfall där det svartnar för ögonen. För att utesluta det kan din familjeläkare göra en kontroll.

Ögonmigrän orsakas av stress och just stress kan ge upphov till alla möjliga konstiga fenomen, så det kan också vara en orsak till ditt problem.

Som sagt skulle jag börja med att kolla blodtrycket hos din familjeläkare och är det normalt så är ju rutinen att familjeläkaren gör en utredning för att finna orsaken till problemet. Hoppas du kommer till rätta med ditt problem!

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik

 

Här kan du läsa mer om Ögonmigrän »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons