Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Skillnad på sph värde och cyl på bara ena ögat

Hej!

Jag har ett par gamla linser för vänster öga med den här informationen;

BC 8,9

SPH 0,00

CYL -1,75

AX 0,20

Höger öga; 

BC 8,9

SPH -0,25

AX 160

Nu när jag beställde nya så har jag fått SPH -1,75 på vänstra ögat. Vad står alla dessa förkortningar för och kommer jag inte se något alls nu eller suddigt? 0,00 till sph -1,75 låter för mig mycket. Eller spelar det ingen roll kommer jag kunna använda dem? Vill inte bryta förpackningen om det är så att jag inte kommer kunna använda dem.

Mvh,

 

Svar:

Hej!

BC står för base curve och anger linsens baskurva (kupighet). SPH är sfär och är det som korrigerar närsynthet (minus) eller översynthet (plus). CYL är cylinder och är det som korrigerar brytningsfel. Beroende på hur brytningsfelet ligger lägger man cylindern i ett visst axelläge som AX står för. På höger öga borde det stå cylinderstyrka eller så ska axelläget inte vara med. Det bästa är om du frågar din optiker hur det ska vara eftersom denne har journal och alla uppgifter.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker - MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.