Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Skillnad på 8 grader?

Hallå.

Jag skaffade glasögon i början av 2008 och de har fungerat väldigt bra men har blivit slitna och jag fick ett fult märke i glaset på de i somras. Förra året så gjorde jag en synkoll för terminalglasögon till jobbet, blev dock aldrig nöjd med de glasögonen. Det skiljde dock väldigt lite mellan dessa två synkontroller trots sex år emellan dem. Det enda som skiljde var axel värdena, 8 på höger öga och 3 på vänster öga.

Då jag hade svårt att välja bågar så köpte jag ett par billiga glasögon på nätet då behovet kändes akut. Jag valde då att använda värdena från synkollen ifjol, tyvärr så känns det inte som om jag ser lika skarpt med dessa om jag tex läser text på TVn som det gör med mina glasögon från 2008. Kan det vara dessa "ynka" 8 grader som ställer till det? 

Mvh David

 

2008

H +1,00 -0,75 60

V +1,75 -2,25 125

 

2014

H +1,00 -0,75 52

V +1,75 -2,25 122

Svar:

Hej David!

Eftersom du har så lite brytningsfel på höger öga så bör du inte märka någon skillnad på den lilla ändringen i axelläge. Hade det däremot gällt vänster öga hade du nog märkt skillnad. Vad som kan orsaka att du inte ser bra är svårt att säga. Det kan vara glasen som har dålig optik/"renhet", glasen sitter fel i förhållande till dina pupiller, styrkan är fel eller att det är något inne i ögat som stör synen m.m. Be din optiker kolla av terminalglasögonen så borde de hitta vad som är fel.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons