Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Skada på hornhinnan - brytningsfel

Hej,

För drygt en månad sedan fick jag en kvist i mitt högra öga. Jag besökte ögonmottagningen lokalt och fick droppar och salva. Då ögat blev inflammerat fick jag till slut kortisondroppar att fasa ut med. Min syn har sedan incidenten varit suddig, ungefär som att man kisar med ögonen.

För ca en vecka sedan kom jag tillbaka till ögonmottagningen där jag först fick träffa en sjuksköterska där hon i ett instrument kom fram till att jag har brytningsfel på ögat ifråga, -3,0. När jag därefter fick gå in till läkaren berättade hon för mig att mitt öga har läkt och att brytningsfelet fanns där redan innan kvisten träffade ögat. Jag ifrågasatte det och berättade att jag innan olyckan kunde se \\\"hur bra som helst\\\" utan glasögon - men det gick emot hennes kunskap. Brytningsfelet måste ha funnits där sedan tidigare. Ögat har heller inte deformerats och skapat ett brytningsfel, läkaren var helt 100% säker på det.

Läkaren berättade vidare att hennes tips är att boka en tid hos en optiker så snart som möjligt för att göra en synundersökning och beställa glasögon/linser.

Problemet med hela situationen är inte inte faktumet att jag eventuellt behöver glasögon, utan hennes utsago att jag måste haft detta (kraftiga) brytningsfel sedan tidigare. Jag hade glasögon som barn (översynt), men slutade att använda glasögon efter mönstringen där jag i ett syntest fick full pott. Har sedan dess heller inte haft några problem med synen, är nu 32 år gammal.

Finns det några teorier om vad som kan ha hänt? Bör jag avvakta och se ifall synen \\\"normaliseras\\\" med tiden?

Kan mitt ärr sitta så illa att det sitter mitt på hornhinnan, alltså där man tittar, och därmed skapa det oskarpa? Ibland om jag sitter vid en dator och jobbar och tittar hastigt åt sidan så tycker jag att det blir skarpt i någon hundradels sekund.

Tacksam för tips och råd.

/ TM

Svar:

Hej!

I de flesta fall får man en kvist eller liknande i ögat och börjar då jämföra ögonen var för sig och upptäcker att man ser olika bra på ögonen. De flesta tror då att synfelet uppstod pga kvisten. Det är först om man håller för ett öga och tittar med andra som man kan upptäcka om man ser sämre med något öga. Tyvärr är det väldigt sällan som folk jämför ögonen var för sig och tittar på ett litet objekt minst 6 meter bort. Tittar man med båda ögonen samtidigt går det inte att upptäcka synfel om man inte har jättedålig syn. Ibland får man så klart ett synfel/brytningsfel efter att fått en reva på ögat, men ska man generalisera så är det sällan man får brytningsfel efter en reva på ögat. På sin höjd brukar man då få ett brytningsfel på ca -0,75 D. Eftersom du ligger på -3,0 är det väldigt osannolikt att du fick så kraftigt brytningsfel av en kvist, då skulle du ha en väldigt kraftig skada och ärrbildning. Det kan även vara så att ditt brytningsfel sitter i linsens yta och inte hornhinnans och då kan det inte att tillkommit pga kvisten. Så rent sannolikhetsmässigt borde ditt synfel ha funnits där innan incidenten med kvisten.

Synen ändras genom hela livet och bara för att man har sett bra betyder det inte att man alltid kommer att se bra. Som tur är går de flesta synfel att korrigera med glasögon och linser. I ditt fall om du vill se bra igen så skulle jag också rekommendera att skaffa glasögon eller linser. Optikern kan även färga in ögat och se om det finns några ärr samt var de sitter. 

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Nya glasögon ger inte bättre syn

2024-05-23 | 10:46

av Medoptik

Orolig för att bli blind

2024-04-30 | 20:59

av Medoptik

Rosacea

2024-05-6 | 20:13

av Medoptik

Tryck i ögat

2024-03-26 | 18:07

av Medoptik

Laseroperation

2024-03-15 | 08:51

av Medoptik

Från skelning till protes

2024-03-11 | 16:02

av Medoptik

Ögonmigrän

2024-03-4 | 22:03

av Medoptik

Ögonproblem

2024-03-4 | 12:11

av Medoptik

Rädd att bli blind

2024-02-25 | 17:11

av Medoptik

Skillnad mellan billiga och dyrare endagslinser?

2024-02-25 | 06:29

av Medoptik

Förstorad pupill

2024-02-24 | 16:13

av Medoptik

Diagnos hypermetropi

2024-02-15 | 23:03

av Medoptik

Synskärpa 0,7 vänster o 0,1 höger

2024-02-11 | 09:53

av Medoptik

Ungdomsprogressiva glas

2024-02-8 | 17:22

av Medoptik

Ser inte bättre trots glasögon

2024-01-26 | 20:24

av Medoptik


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.