Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Sicca

hej!

har sedan länge haft problem med smärta. 2012 tillkom dock flera symtom såsom ögonproblem, stickningar o yrsel.Tyckte jag såg suddigt med höger öga o dessutom rann de förskräckligt ute, vilket sedan avtog. Har varit hos neurolog för mina symtom, yrsel, stickningar o domningar sant smärta, och blev skickad för att kolla synnerven. Allt var bra. Blev sedan remitterad till reumatolog  som säger att jag har psoriasisartrit och som skickade mig på provtagning gällande sjögrens syndrom. Ögonläkaren konstaterade att jag har sicca symtom. Är även torr i munnen och alla slemhinnor. Är dock 52 år o vet inte om det kan bero på klimakteriet. Kan man ha dessa problem med ögonen utan att. Det sammankopplas med sjukdom? 

Svar:

Hej!

Keratoconjunctivitis sicca är en benämning för kroniskt torra ögon. Ibland kan det kopplas samman med andra sjukdomar t.ex. Sjögrens syndrom, men man kan även ha sjukligt torra ögon utan att det hänger ihop med andra sjukdomar. Förhoppningsvis får du hjälp av din ögonläkare, om inte kan du kolla med Källmarkskliniken som är de som kan mest om torra ögon i Sverige.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.