Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: sfäriskt eller asfäriskt

Hej!

Jag fick hem glasögon från min optiker för någon vecka sedan ( jag har styrka -2,25 och -1,75). Jag upplever problem med att jag ser skevt på "sidorna" och att jag endast ser riktigt "rakt" när jag tittar rakt fram genom glasögonen. Mina ögon ser också överdrivet mindre ut, vilket jag tycker är lite märkligt då jag inte har något stark synfel.

Min fråga är: Beror detta på att det är sfäriska glas? Skulle dessa bekymmer minska med asfäriska glas (förhoppningsvis att jag får likställd syn hur jag än kollar genom glasen). Minskar asfärsika glas "krympningseffekten". Eller kan det vara något helt annat fel? Jag jobbar med ett detaljkrävande arbete och hoppas att det inte är omöjligt att få glas som fungerar. Vad tror du?

 

Tack på förhand!

 

Svar:

Hej!

Minus-glas har effekten att förminska, dels att dina ögon ser mindre ut och dels att det du ser kan uppfattas mindre. Ju starkare styrka desto större effekt. Har man brytningsfel s.k. astigmatism kan saker som är raka upplevas som sneda. När man får nya glasögon kan dessa fenomen störa, men ger man det lite tid så hjärnan får ställa om och anpassa sig brukar det bli bra inom två veckor. Asfäriska glas kan mildra effekterna allra bäst blir det dock med kontaktlinser då fenomenen försvinner helt. En annan lösning är att dra ned på styrkan, men då blir det suddigare också.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons