Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ser färgkristaller

Hej

Jag har några gånger råkat ut för att det i synfältet, lite i utkanten, dyker upp figurer som kan liknas vid snökristaller men med ljus som bryts i i olika färger som genom ett prisma. Ligger kvar några minuter men tynar sedan bort.

Vad kan detta bero på?

Jag går sedan några år på årlig kontroll efter konstaterad cellföränding på vänstra ögats iris.

Vänliga hälsningar

Sigvard

Svar:

Hej!

Jag har inte någon bra förklaring på ditt synfenomen, men eftersom du har problem med iris är det inte otänkbart att det kan kopplas till detta. Det bästa är att du kollar med din ögonläkare vad det kan vara.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.