Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Sårig och tunn hornhinna

Varit hos ögonläkaren sedan en tid tillbaka, jag hade då drabbats av ögoninflammation. Något som är mycket vanligt för mig då jag har svårt att blunda helt när jag sover, vilket leder till torra och irriterade ögon som får sår.

 

Jag har sedan dess sprungit på återbesök och blivit behandlad med diverse ögondroppar och salvor.
Det har haft en positiv effekt hela tiden men tillslut kom läkarna fram till att jag skulle operera ögonlocken genom att sy ihop yttre och ingre ögonvrå några milimeter. Sagt och gjort och ögat skyddas betydligt bättre efteråt, men inte tillräckligt. Jag får fortfarande inflammationer och sår.

 

Idag, den 5:e maj var jag på ännu ett återbesök och då sades det att min vänstra hornhinna blivit tunn efter all uttorkning och att jag eventuellt måste göra en operation där dom lägger en tunn hudfilm över ögat.

Vad innebär detta? Och vad händer om en hornhinna gör sönder? Blir man blind av detta eller bara väldigt synskadad?

 

Stort tacksam för svar!

MVH

Svar:

Hej!

Jag vet inte riktigt vad det innebär att lägga en tunn hudfilm över ögat, det får du nästan fråga ögonläkaren. Det är ganska liten risk att hornhinnan går sönder helt rent genrellt. Det finns även möjlighet att transplantera både riktiga och konstgjorda hornhinnor om hornhinnan går sönder. Man kan få lite sämre syn efter en transplantation, men oftast brukar det bli bra resultat.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons