Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Rosacea

Hej!

Har efter 60-års ålder blivit diagnosticerad med rosacea. Har välidgt få problem med utslag och det stör mig inte, kan alltid sminkas över. Men det har satt sig på ögonen och detta är besvärligt. Har fått nedsatt syn, ofta suddig syn så att jag inte alltid känner igen en person förrän på helt nära håll. Ibland tårar sig ögonen och kliar. Men allt detta går i vågor utom detta med nedsatt syn, inte orka läsa längre texter, inte alltid kunna se vad klockan är osv eller orka läsa länge en bok eller se på TV eller sitta vid datorn. vilket jag gör ofta då jag har problem med både artros, artit och Mb Bechterew och inte kan vara i gång så mycket. Bär glasögon sen jag var ca 19 år. och folk säger ofata byt glasögon m en det verkar inte finnas glasögon som hjälper mot dessa problem??

Det sägs ofta att har man oculär rosacea skall man kontakta läkare och det har jag gjort samt optiker med. Men de står ju handfallna och säger att de inte kan ge mig bättre glasögon. Så vad återstår då? Det är ett handikapp när jag vissa dagar knappt kan läsa alls för att dagen efter klara det riktigt bra. Folk tror ju inte man är riktigt klok när jag säger att  just idag ser jag inte så bra...

Räknas rosacea på något sätt som handikappande? Eftersom jag nu blivit ålderspensionär och har bott utomllands i mer än 20 år men planerar en snar återflytt till Sverige så undrar jag om jag ska ta upp detta med hemtjänsten (eller nån annan) som ett handikapp (förutom mina rörelsehinder, lättare astma,  mycketn dålig cirkulation i benen trots operation, medicinering mot högt blodtryck och nedsatt hörsel (sedan ett par 10-tal år). Jag ser ju pigg ut trots mina röresleproblem, är mån om mitt utseende och känner mig f. ö inte "gammal".

Har du nåt råd eller tips att ge mig vore jag mycket tacksam.

Mvh 

Christina Malmros

 

Svar:

Hej!

Jag är inte så insatt i okulär rosacea och vilka synproblem som det kan orsaka, men det finns säkert ögonläkare som är mer insatta i sjukdomen. Du nämner att du bott utomlands, är det även utomlands som du har träffat optiker eller har du varit i kontakt med svenska optiker och ögonläkare? Det är nämligen stor kunskapsskillnad mellan optiker och ögonläkare i olika länder.

Om du inte varit i kontakt med svenska optiker och ögonläkare skulle jag boka in en tid hos en optiker när du är i Sverige. Optikern kan sen hjälpa dig med remiss till ögonläkare. Det som vore bra är att utesluta andra ögonsjukdomar som gråstarr och makuladegeneration för de ger också samma synproblem som du beskriver.

Hoppas du får hjälp med din syn så den blir bättre!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons