Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: röda skavande ögon med knöliga svullnader under ögonlocket

Hejsan från desperat Q

Gått med rinnande grusiga irriterande ögon i över ett år (snart 4 månader till efter och besöket på ögon ). De är så torra att på natten fastnar ögonlocket på ögat har testat tre olika fukt droppar en salva men fått värre besvär av de. Tillslut gick jag till vårdcentralen en odling togs men visade inga bakterier fick remiss till ögonkliniken. Blev ett knepigt besök där jag fick göra en syntest med mina röda rinnande ögon ( allt var ju bara sudd för mina ögon rann efter jag hade gått en promend dit ) så den syntesten litar jag inte ett dugg på . Fick sen träffa en ögonläkare som duttade snabbt ett liten papper i ögonen ( en sekund ) och tittade sen in i ögonen ....lite lite  torra men inget anmärkningvärt sa han..lite gråstarr, men en del är ju mer känsliga än andra sa han  och påtalade att hade jag inte sagt att jag var röd så hade han inte sett de när jag kom in :-( fick ögondroppar att ta på dagen samt geleaktiga till natten i engångs pipetter ( för jag reagerade med klåda med de i flaska jag köpt själv från apotekt)...blir värre av dessa fukt droppar jag fick utskivet av läkaren ..och ögat fastnar ännu mer på natten med gelsalvan ..känns som om sjävla ögat svullnar upp under natten ...har ingen allergi mig veterligen men har testat allergidroppar i ren desperation i somras ..funkade så där blev torrare å fick använda fuktdroppar då funkade de någelunda ( gjort allergiprov ..ingen allergi sa läkaren ) slutade med allergidroppar för de stod att man skulle bara använda de i tre månader ...ögonläkaren jag var hos tittade inte närmare på ögat i sig ...nu har jag testat ögondroppar i fyra veckor å de blir inte bättre ( snarare med skavigt å irriterat ) ....de är värst på natten och morgonen å fm å blir bättre när ögat runnit ett tag under dagen ( ena ögat värre än andra ) mot kvällen blir de sen mer irriterat igen...blir lindrigare om jag skjöljer ögat någon gång på morgonen med ögonskölj ...vände mig då åter till ögonkliniken å påtalade att de inte blivit bättre och att jag ville träffa de igen men en annan läkare ( fick dåliga vibbar av den förra då han var väldigt nedlåtande ) skickar med en bild på ena ögat ..vad kan de vara för fel med mina ögon ...jag använder bara läs glasögon har inget större synfel mer än lite brytningfel ..vad tror du kan ställa till de så här i mina ögon ????..tacksam för svar ...börjar gå mig rejält på nerverna ..kvinna 55 år

Svar:

Hej!

Det låter som du har det ganska jobbigt med ögonen. Nu blev inte bilderna så stora och detaljrika, men jag ser tydligt att du har en kraftig GPC på insidan av övre ögonlocket. Det betyder att körtlarna under ögonlocket är svullna och inflamerade. Det får man ofta av allergi eller överanvändning av kontaktlinser, men det kan även vara andra orsaker. Om ögonläkaren inte har tittat under ögonlocken så tycker jag att denne borde göra det. Är du inte nöjd med din ögonläkare tycker jag att du ska be om att få träffa en annan. Det skadar aldrig med en second opinion. Hoppas det löser sig för dig!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.