Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Rädd för att bli blind

Hej! Jag mår väldigt dåligt psykisk och har en del spänningshuvudvärk och känner att jag anstränger ögonen mer nu också? Och blinkar inte lika oofta vilket har lett till torra ögon. Jag går runt nu från jag vaknar och lägger mig och oroar över att jag ska bli blind vilket gör att jag anstränger dem mer och får huvudvärk. Är detta farligt på något sätt? Kan man bli blind för att man anstränger ögonen mer?

Svar:

Hej!

Man kan inte bli blind av att man anstränger ögonen, så du kan känna dig lugn. Överlag är det väldigt sällan som folk blir blinda idag tack vare bättre sjukvård och för att folk är bättre på att kolla sina ögon hos optiker regelbundet. Upptäcks ögonsjukdomar i tid är det lättare att behandla.

Mår man inte bra psykiskt kan det leda till huvudvärk, men även synfel kan ge huvudvärk eftersom man måste anstränga ögonen mer för att orka se. Eftersom du har huvudvärk skulle jag rekommendera att du gör en synundersökning hos optiker för att se se hur synen är. Är du t.ex. översynt och huvudvärken beror på det finns det hjälp att få.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.