Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Pupillavstånd och ögonhöjd

Har varit hos tre optiker för synundersökningar i anslutning till köp av nya progressiva glasögon.

Frågor .

1. Kan pupillavståndet PD Avst. resp. PD Nära förändras två gånger inom loppet av 5 veckor utan att man råkat ut för våld mot kraniet eller något annat som rubbat ögonens placering i karaniet?  Om svaret är nej, kan det då vara fråga om olika bedömningar utifrån respektive synundersökning?  En optiker nämnde att pupillavståndet kan bli olika beroende på vilka bågar man valt. Kan det verkligen stämma?

2. Sak samma vad gäller skillnad i ögonhöjd mellan vänster och höger öga. För tre år sedan var skillnaden 1,5 mm. För några månader sedan var skillnaden 2,7 mm. Kan det bli så utan att man råkat ut för våld mot kraniet eller annat som rubbat ögats placering i kraniet?

Svar:

Hej!

PD eller pupilldistans (avståndet mellan ögonen/pupillerna) kan skilja sig lite åt eftersom alla mäter olika och för att det kan skilja sig åt mellan olika instrument. Jag brukar använda mätvärden från en av maskinerna vid förtesterna och sen mäta med en PD-mätare och kontrollera att det ligger ungefär lika. När kunden har valt båge prickar jag upp glasen och ser så det stämmer. För de kunder som väljer de bästa progressiva glasen har jag även en Impressionist från Rodenstock som är en apparat med dubbla kameror som kan mäta upp PD och en rad andra paramterar för att allt ska bli så exakt som möjligt. När det gäller PD finns det även olika toleranser beroende på om det är enstyrke, progressvia etc. Vid skelning kan man även behöva modifiera PD. Så för att svara på din fråga så ändras inte PD speciellt mycket i vuxen ålder såvida man inte växer eller krymper. PD är alltid samma oavsett vilken båge man väljer eftersom avståndet mellan ögonen inte ändras med olika bågar. Däremot ändras höjden mellan olika bågar eftersom det är höjden från bågens nederkant till ögats pupillmitt.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons