Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Psykologiska anledningar till synnedsättning

Min 10-åriga dotter fick från den ena dagen till den andra svårt att se i sina skolböcker. Detta skedde efter en utlandssemester. Hon är frisk och har inte klagat på huvudvärk eller dylikt. Hon har suttit med förstoringsglas i skolan och det har varit jättejobbigt för henne. Det har gått sex veckor sedan detta hände och vi som föräldrar känner oss väldigt förvirrade av de besked vi får. Enligt ortoptist har hon en svag närsynthet men han och ögonläkaren kan inte mäta något annat synfel. Enligt optiker behöver hon glasögon både för nära och långt håll. Styrkan ligger på +3. Nu har hon i alla fall glasögon. Efter ett andra besök hos ortoptist och ögonläkare säger de att det är konstigt men att det händer att 10-åriga flickor kommer in med dessa symptom men att det brukar försvinna efter några månader. Är det så? Jag vet inte vad jag ska tro.

Svar:

Hej!

Utan att ha alla fakta och mätningar framför mig är det svårt att uttala sig om vad som är rätt och inte. Har hon glasögon med styrka +3,0 så låter det dock inte som det skulle vara något som går över efter någon månad. Rent generellt har dock barn väldigt aktiva muskler inne i ögonen vilket gör att det kan vara svårt ibland att hitta rätt styrka på en gång. Därför brukar man ofta göra en synundersökning hos ögonläkare eller ortoptist med förlamande ögondroppar som ger en bättre indikation på själva grundsynen. Om din dotter tycker att glasögonen hjälper och att hennes problem har försvunnit så borde optikern ha hittat rätt. Det kan vara bra att följa upp din dotters syn med jämna mellanrum t.ex. 1-2 år för att se om synen ändrar sig.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.