Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Prognos vid makuladegeneration andra ögat

Hej
Andra veckan i mars måpnad i år upptäckte jag försämrad syn hastigt sista tiden och tänkte gå till optiker för nya glasögon. Prövade eftr någon vecka att se om det var någon skillnad på ögonen. Såg då dimmig syn och stor rektangel framför vä öga. Kom till Ögonakuten nästa morgon och manfann en blödning på näthinnan intill gula fläcken. Doktotn sa att numera kan man ge injektioner med bra resultat. Jag har krokseende också. Sattes upp på väntelista. Skulle kommit i april men har nu fått en tid 1 juni. Förra veckan hade jag blixtrar och små ögon framför båda ögonen och var på Ögonakuten igen och de fann inget fel på näthinnan och blödningen ser likadan ut som den 18 mars. Fick besked efter fråga att jag har makuladegeneration på båda ögonen och kan får försämrad syn. Jag är nu mycket orolig för mitt hö. öga som jag ser bra på när det skall försämras. Går det också fort eller kan det ta några år. Tänker på detta hela tiden och mår psykiskt mycket dåligt.

Vänliga hälsningar
Inga

Svar:

Hej!

Makuladegeneration finns i två varianter, en våt och en torr. Den våta är lite mer aggressiv och försämras lite snabbare, men den kan bromsas med sprutor i dag. Den torra varianten kan man inte göra något åt, men det är även den snällare varianten som försämras väldigt långsamt. I båda fallen så talar man om flera år för försämringarna så det är inget som kommer plötsligt. Det är även sällan man blir blind i dag i västvärlden av makuladegeneration om man upptäcker det i tid. Så du behöver inte vara orolig för makuladegenerationen. Eftersom du även är under behandling av ögonläkare så har de full koll på läget.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons