Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Problem med höger ögat

Hej för ca 2,5-3 år sedan så fick jag en varm plast flisa i mitt högeröga på jobbet. Så jag drog till st eriks ögonsjukhus och dom sa att jag hade skadat hornhinnan och att jag skulle köpa en receptfri ögonkräm. Jag använde den i 14 dagar men det blev inte bättre så jag gick tillbaka dit och dom sa att jag skulle använda den 14 dagar till. Men det blev inte bättre.  Jag fick nedsatt syn och dom rekomenderade att jag skulle gå till en optiker och fixa glasögon. Så förra året så så fixade jag äntligen glasögon. Det blev lite bättre när jag använder glasögon. Men jag har fortfarande jätte mycket besvär med mitt högeröga. Det blir jätte rött och ibland gör det så ont att jag måste trycka handen mot högerögat för att det ska lindra smärtan. Och nu på senare tid så har jag haft som en hinna för ögat så att jag ser ännu mer suddigt. Jag har varit hos andra ögonläkare efter det och dom hittar inte felet.

Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag är orolig att om inget åtgärdas som kommer jag förlora synen.

 

Svar:

Hej! 

Det låter besvärligt och konstigt att ingen ögonläkare hittar något fel. Det skulle kunna vara problem med torra ögon och då kan du testa att droppa med ögondroppar med gel som innehåller hyaluronsyra men som är utan konserveringsmedel. Droppa 4 gånger per dag och se om det blir bättre. Dropparna stabiliserar tårfilmen och smörjer upp ögat och gör det mindre irriterat. En stabil tårfilm ger även stabilare syn. Testa nån vecka och blir det inte bättre får du höra av dig till ögonläkare igen. Likaså om det blir värre för varje dag så får du kontakta ögonläkare. Hoppas det löser sig! 

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.