Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Problem med ett öga i drygt 1,5 år

För drygt 1,5 år sedan fick jag en infektion i mitt vänstra öga. Då jag är linsbärare sedan många år var jag först hos optiker och sedan ögonläkare. Fick ögonsalva. Vid återbesöket ca 1 vecka senare fanns fortfarande små spår kvar av infektionen, men jag kunde sluta med salvan och behövde inte komma på nytt återbesök.
Då jag jag tyckte att känslan i ögat aldrig blev riktigt bra, var jag på nytt hos ögonläkaren några månader senare. De kunde då inte se några konstigheter. Känslan har dock fortsatt, mer eller mindre. Det skaver och känns grusigt och som det är torrt. Det är dock inte rött. Vissa dagar kan det kännas bra, men de är ganska lätt räknade.
Då jag inte vill bära glasögonen alltid har jag använt linserna till och från under denna tid, men i betydligt mindre utsträckning. Tidigare hade jag linser till 90%, men idag bara till ca 25%. Jag har provat olika typer av mjuka linser och ögondroppar utan större framgång. Ögondropparna ger oftast bara tillfällig lindring. 

Så vad kan då vara problemet? Har ögat tagit skada av infektionen på något sätt? Kan det bli torrt efter det? Kan det handla om "vanlig" ögontorrhet när det bara är i ett öga? Har inga som helst problem med höger öga. Kan linserna vara problemet trots att jag nu mer använder dem så lite? 

mvh

/Man, 44

Svar:

Hej!

Det är svårt att säga varför du har problem, en förklaring kan vara som du säger att det har blivit någon påverkan som gör ögonen torrare. Det verkar som det är ögontorrhet som du lider av och det finns det inget bot mot tyvärr. Man får droppa med smörjande ögondroppar och vill du använda linser får man försöka hitta någon som fuktar bra. Generellt brukar dagslinser fukta bättre så kolla med din optiker om ni kan prova ut en modern och fuktig dagslins. När det gäller ögondroppar finns den en uppsjö, men de som brukar fungera bäst är de utan konserveringsmedel som är i gel-form och som innehåller hyaluronsyra. Hoppas det blir bättre!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.