Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Presbyopi?

Hej,

Är en man på 38 år som undrar om jag håller på att få märkbar presbyopi? Ser bra på normalt och långt håll men ska jag läsa en pocketbok måste jag hålla den 30 cm från ansikten för att texten ska bli helt skarp. Vid 25 cm börjar texten bli märkbart suddigare.

Dags att boka tid hos en optiker?

Mvh
Max

 

Svar:

Hej Max!

Det är ganska ovanligt att man får problem med åldersseendet eller presbyopi före 40-årsåldern. Det mest sannolika är att du är lite översynt och får du bara det korrigerat slipper du dina problem. För att veta om det är översynthet eller presbyopi eller något annat är det bäst att göra en synundersökning hos en optiker så får du svart på vitt.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.