Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Pollenallergi

Hej!

Sedan förra året jag haft haft väldiga problem med pollenallergi. Har haft lite innan men inte något större. Sedan förra året så blir mina ögon röda som blodapelsiner och kliar/rinner konstant. Äter histamindämpande medicin som Cetirizin varje dag samt att jag använder näspray Nasonex för näsan och Lomudal/Livostin som ögondroppar. Har gjort ett pricktest som visar att jag är allergiskt mot Björk, gräs, gråbo m.m.. Skall även göra en allergivaccination nu till höst.

Fråga 1. Hur kommer det sig att ofast ena ögat blir mer rött och rinner/kliar oftare än det andra?. I det ena ögat tar de oftast längre tid för ögonvitorna att bli "vita" igen. Hur kommer det sig?.

Fråga 2.  Även om det inte är pollensäsong så kan mina ögon rinna (i princip varje dag). Jag tror att detta är pga att mina ögon blir uttorkade pga Cetirizinen som jag äter (vilket även står som en bieffekt på läkemedelssedeln). Men även i detta fallet så tenderar att min ena öga rinner mer och oftare än mitt andra öga. Hur kommer detta sig?.

Tacksam för svar!.//Niclas

Svar:

Hej Niclas!

Svar 1. Jag kan inte svara exakt på varför det tar längre tid på ena ögat att läka. Överlag reagerar alla på olika sätt på både allergier och sjukdomar. Jag vet inte om det finns någon som kan svara på frågan. Vi vet en hel del om våra kroppar och olika sjukdomar, men långt ifrån allt. Kanske att du är lite torrare på ena ögat vilket bidrar till att ögonen blir röda?

Svar 2. Även här tror jag inte någon kan svara på varför ditt ena öga rinner mer än det andra. Jag vet dock att det är vanligt att det är så. Min gissning är att du blir torrare i ena ögat.

Hoppas vaccineringen blir lyckad så du slipper allergiska problem i framtiden!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.