Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: PD/a

Hejsan!

Jag har precis varit och gjort en synudersökning. Men jag funderar kan pupillavståndet ändras hos en vuxen person? Enligt det nya recpetet är mitt PD/a 31,50 på höger öga och 27,50 på vänster öga. På de andra recepten jag har från 2015, 2013 och 2012 är PDa 29,50 på höger öga och 27,50 på vänster öga. Hur kan PDa ändrats så mycket på högra ögat under bara ett år? 

Börjar fundera om jag borde göra en ny synundersökning igen.... 

Svar:

Hej!

Pupillavståndet brukar inte ändras i någon större utsträckning hos en vuxen person. Att det blir skillnader beror antagligen på att det är olika optiker som har mätt eller att optikern har mätt med olika instrument. Det kan då skilja max 1 mm skulle jag säga, så i ditt fall skulle jag be optikern att mäta om ifall du ska ha nya glasögon. Stämmer inte pupillavståndet kan det hända att man inte ser lika bra med sina glasögon.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikAnnons