Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Parfymallergi

Jag har astma och allergier men brukar sällan ha problem med ögonen. När jag har någon produkt i håret t ex hårvax som innehåller parfym så sväller mina ögonlock upp och jag blir röd/irriterad i ögonen. Samma sak om jag t ex använder parfym. Hur kan det påverka mina ögonlock? Jag har även seborroiskt eksem. En ögonläkare sa att jag hade allergi och den andra sa att jag hade blefarit. Men det hjälper inte med allergidroppar. Vet du vad man kan göra eller vad det kan vara?

Svar:

Blefarit och seborroiskt eksem hör ihop. Blefarit kan vara besvärligt att behandla och det kan ta lång tid att bli av med besvären. Noggrann rengöring är viktigt. Vid besvärliga fall finns salvor med antibiotika och kortison. Dessa är receptbelagda och kräver läkarkontakt.Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.