Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Oroligheter i gula fläcken

Hej ! Jag har under det senaste året börjat se väldigt dåligt.. Jag har svårt att känna igen ansikten alltså jag ser att det är en människa men ser inte ögon, näsa och mun. När jag tex tittar på mobilen en stund och sen tittar upp mot tv så ser jag jätte suddigt, precis som ögonen inte kan anpassa sig med en gång till bilden på tv. Jag var hos ögonläkaren för ca 4 veckor sen som sa att han såg oroligheter i gula fläcken. Vad innebär det ? Jag ska göra en OCT undersökning om 2 veckor. Läkaren sa inget mer och jag är lite orolig. Jag är bara 34 år och röker inte så känns som sånt här drabbar bara äldre eller ? Tacksam för svar.

Svar:

Hej!

Du har kanske hunnit göra OCT:n redan, men jag svarar ändå. Att man har förändringar på gula fläcken betyder generellt att man har som en svullnad i gula fläcken, den del av näthinnan där man har som skarpast syn. Den vanligaste orsaken är s.k. åldersrelaterad makuladegeneration AMD som främst drabbar äldre personer och i störst utsträckning människor som röker eller har rökt mycket. Men så finns det de som aldrig har rökt och levt hälsosamt och de som är yngre också som ändå får det. Förutom AMD finns det en rad olika sjukdomar som drabbar gula fläcken på olika sätt. Hoppas du har fått mer information av din ögonläkare nu. En OCT är en slags skiktröntgen av näthinnans alla lager där man kan se om det är en svullnad, ett litet hål eller annat som kan påverka synen.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik