Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Om Glaukom

Hej jag har vid upprepade tillfällen haft för högt ögontryck i båda ögonen, har konstaterat att jag har okulär hypertension

i båda ögonen,har även opererat för grå starr i höger öga, och har lätt grå starr i vänster öga, har även Degerativa förändringar i

näthinnan i båda ögonen, Fick i fjor trycksänkande ögondroppar Taflotan men fick en kraftig reaktion med svullnad o mycket rött öga

o gjorde fruktansvärt ont, fick sedan opnol för o sänka svullnaden, Var i mars i år o gjorde en tryckmättning o då var höger öga 24 och vänster öga 25. o för mina ögon är det för högt.

Min fråga är...Skall detta inte behandlas med laserbehandling ? Vet min ögonläkare har sagt att det kan uppstå svåra komplikationer pga skadorna jag har i näthinnan o synfält. O dem misstänker även att jag har Gluakom (Grön starr) Men sen den senaste 3 månaderna har min syn blivet sämre, o dem kan inte svara på varför det blivet så, kan det vara så att jag har fått grön starr ?

Med vänliga hälsningar Maja

 

Svar:

Hej!

Generellt brukar man säga att ögontrycket ska ligga under 25. Det går dock inte att bara se till trycket utan det är flera faktorer som spelar in och avgör om ett tryck ska behandlas eller inte. Det finns olika typer av trycksänkande droppar och i första hand brukar man använda de. Det är sällan som man använder laser eller kirurgi vid högt tryck. Om du har fått sämre syn pga glaukom är det svårt att märka något själv då sidosynen påverkas i första hand. Det är därför man gör synfältsmätningar och då ser man om det finns påverkan på synen. Om du själv märker att du ser sämre skulle jag i första hand misstänka att det är styrkan på glasögonen som inte stämmer, att du har fått mer grå starr eller att de degenerativa förändringarna har tilltagit. Allra bäst är om din ögonläkare får undersöka dig igen om du tycker att synen har försämrats så ser de vad det är.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons