Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Okulär rosacea?

Jag har under ca 2 års tid nu haft pågående problem med mina ögon. Dom rinner ständigt, känner mig många gånger så trött i ögonen att jag knappt orkar hålla dom öppna. Känner mig ofta väldigt grusig i ögonen eller som att jag har något i ögonen. Svullna ögonlock har även det varit förekommande många gånger. Jag besökte nyligen en optiker på grund av dimsyn och känslan att jag ser sämre men dom kunde inte se någon förändring sedan min senaste glasögonundersökning. Jag har även nu börjat fundera kring banorna av rosacea i ansiktet och även då okulär rosacea just för att nu vid flera tillfällen så har jag fått eksemliknande samt extrem svullnad runt ögonen vid förtäring av högrehaltig alkohol. Något jag nu slutat med pga de biverkningarna. Det la sig inte förrän efter över 1 vecka senare och man kunde fortfarande se spår av rödheten ett bra tag. Om det rör sig om okulär rosacea, hur pass synnedsättande kan det bli? Riskerar man blindhet och dylikt?

Svar:

Hej!

Jag tror att dina problem beror på torra ögon. Kolla med Källmarkskliniken i Stockholm så borde du få bra hjälp. 

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog  - Leg optiker på Medoptik Annons