Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögontrycket

Min fru fick Xalatan ögondroppar mot förhöjt tryck i ena ögat. Hon har slarvat mycket med att ta dem. När hon nu var och mätte trycket var det uppe i 27 (mot 21 i november). Och doktorn skrev "Eftersom Xalatan inte tycks ha någon effekt" så bytte han medicin till Timosan (som hon inte börjat ta än, men hon är sedan någon vecka mycket noga med Xalatanet). Vore det bästa att berätta för ögondoktorn vad det kan bero på att Xalatanet inte fungerat, så att hon får fortsatta med denna, den första medicinen (så slipper hon ju också betablockerare).

Svar:

Det bästa är ju att vara ärlig och berätta så mycket som möjligt för läkaren så är det lättare att sätta in rätt behandling. Det är väldigt viktigt att din fru tar dropparna exakt som läkaren har sagt. Får hon inte kontroll på trycket och får ned det blir hon tids nog blind. Grön starr som beror på för högt tryck ger blindhet om det inte behandlas, därför är det vitkgit att ta dropparna och inte slarva med de.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons