Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögonsmärta

Hej Peter!

Jag har sedan flera år bakåt haft smärt/värk i mina ögonmuskler. Jag läste din artikel "Falsk närsynthet och ackommodationskramp" och undrar om man haft ackommodationskramp i en längre tid att det kan leda till att de större ögonmusklerna också börjar krampa? Och i så fall vad kan man göra åt det?

Lite bagrund
Runt 10 år sedan började jag få ont i mina ögon när jag tittade nära. Den tiden hade jag kontaktlinser med styrkorna ca -4  på båda. Efter ett besök hos ortoptisten så konstaterades att linserna var för starka och de sänktes med 0.75 till -3.25. Efter att ha använt dessa nya linser i en vecka triggades nåt som jag bara kan förklara som startk kramp/smärta i ögonmusklerna. Denna smärta håller i sig än idag. Efter flera läkarbesök hittades ganska mycket dolt innåtskelning på mig och jag opererades. Skelningen för långt eliminerades men finns kvar för nära (runt 10 prisma). Men detta är inget som direkt syns utan måsta provoceras fram. Mina ögon ändrades något år sen till att se väldigt bra med styrkorna ca -2 på båda, dvs mycket ändrig på mycket kort tid, fast smärtan kvarstår. Jag har också testat med Atropin-droppar i en ganska långt tid utan någon speciell förbättring.

Ingen läkare/ortoptist/optiker har hittills kunnat lösa mitt problem. 

Har du någon erfarenhet av detta eller känner någon som har? Jag tar gärna emot all kunskap/förslag du har. Du får gärna maila mig direkt också.

Tack för hjälpen!
Arbi

Svar:

Hej!

Om du har problem med skelning är egentligen inte linser helt optimalt. Det är lättare att lösa sådana problem med glasögon. Du verkar ju ha träffat lite olika specialister utan att få hjälp. Nu vet jag inte var du bor, men en idé är att kolla med optikerutbildningen på Karolinska Institutet. De brukar vilja ha patienter att öva på och då gör de väldigt grundliga synundersökningar tillsammans med olika lärare. De har även ett brett samarbete med S:t Eriks ögonsjukhus och kan slussa dig vidare om det behövs. Så kolla med optikerutbildningen om du kan boka tid hos de.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.