Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögonen svider och rinner

Mina ögon svider ofta och rinner, vad beror det på?

/Anna

Svar:

Hej Anna!

Antagligen har du torra ögonen, vilket är väldigt vanligt idag. Dels kan det bero på att du har för lite tårvätska i dina ögon och/eller att tårfilmen är skadad. Tårfilmen ska ligga som en hinna över ögat för att dels smörja och dels skydda ögonen från mikroorganismer som en del i kroppens immunförsvar. Det du kan göra är att testa att droppa med ögondroppar 4-6 gånger per dag och se om det hjälper. Se till att köpa ögondroppar utan konserveringsmedel och som innehåller hyaluronsyra som finns naturligt i tårfilmen. Gärna i gel-format så får du längre och bättre effekt. Torra ögon går inte att bota utan man får lindra besvären genom att droppa, oftast genom hela livet. Torra ögon kan även bero på att tårfilmen är skadad. Man kan då testa ögondroppar som stabiliserar lipidskiktet i tårfilmen som gör att tårvätskan håller ihop bättre. Det finns också sjukdomstillstånd där man får sjukligt torra ögon t.ex. Sjögrens syndrom. Oraskerna kan vara många till torrhetsproblem i ögonen t.ex. kan vissa mediciner ha biverkningar som ger torra ögon, vår inomhusmiljö blir allt torrare med luftkonditioneringar, vi arbetar mer med att läsa på skärmar vilket gör att vi blinkar mer sällan och ögat fuktas därför inte lika bra.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog, Leg. Optiker MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.