Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögonbottenavlossning

Har precis kommit hem från en semesterresa där jag blev tvungen att uppsöka en ögonläkare. Eftersom hans engelska var torftig är mina frågor och undringar obesvarade. Jag har översatt den italienska diagnosen till svenska och vet nu att det handlar om en ögonbottenavlossning med en microblödning i periferin. Ingen näthinneavlossning.

Läkare rådde mig att dricka mycket samt vila, undvika tunga lyft, idrott (inklusive golf??) under ca tre veckor.
Han skrev också att jag skulle uppsöka läkare när jag kom hem till Sverige.

Har varit i kontakt med ögonkliniken. Dessa menade att det inte är akut, så nu väntar jag på att få en tid. Mina frågor finns alltså kvar.

Har även lite besvär med det andra ögat. Detta öga känns torrt, det skaver under ögonlocket och ibland ser jag lite suddigt. Är detta början på samma diagnos eller är det något helt annat?

Mina undringar är: kan jag avvakta en tid hos ögonläkare eller ska jag söka akut? Måste jag vila i tre veckor, kan jag leva som vanligt tex. spela golf, promenera, lyfta mitt barnbarn (8kg), städa o.s.v? Är problemet av övergående art eftersom jag skulle ta det lugnt i tre veckor?

 

 

Svar:

Hej!

Det låter lite oprecisist med ögonbottenavlossning, det vanligaste är glaskroppsavlossning eller näthinneavlossning. Glaskroppsavlossning är inte akut, men näthinneavlossning är akut. Eftersom du har varit i kontakt med ögonkliniken och de inte bedömmer det som akut kan du lita på deras råd. Skulle du börja se blixtar eller om det är svart om du håller för ett öga ska du söka akut.

Om du har en glaskroppsavlossning kan glaskroppen slita med sig näthinnan och orsaka en näthinneavlossning. Eftersom du verkar ha ett litet sår/blödning läker det ihop som andra sår, men det är viktigt att ta det lugnt och undvika häftiga rörelserr så går det fortare och du undviker att riskera en näthinneavlossning.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons