Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ögon

Hej jag har haft problem med torra ögon vad jag tror och dem har bråkat en del, och igår när jag och min partner skulle ha sex så kom han på mitt ansikte och jag fick sperma i ena ögat. Vilket resulterade till att mitt ena öga blev rött och svullet och jag försökte skölja av det med lite vatten och tårersättning. Idag är det inte lika rött men går runt och oroar mig jättemycket nu att han har skadat mitt öga. Är detta farligt??

Svar:

Hej!

Själva sperman i sig är inte farlig för ögonen och borde inte kunna göra någon större skada mer än att ögat kan bli lite irriterat efteråt. Däremot kan könssjukdomar överföras till ögonen via sperman och det kan i sin tur leda till allvarliga komplikationer. Klamydia kan ge ögoninfektioner, något som även nyförlösta kan drabbas av om mamman har en klamydiainfektion i underlivet när barnet föds. Även herpes kan smitta via sperman till ögonen och ge upphov till herpeskeratit som är väldigt smärtsamt och som kan ge ärrbildning och synnedsättning. Det finns även andra sjukdomar som kan smitta till ögonen så därför bör man undvika att få sperma i ögonen.

Vänliga hälsningar

Peter vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik