Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Nystagmus

Hejsan! Jag är 19 år och har haft nystagmus hela livet. Jag har nu börjat använda månadslinser (Bausch+Lomb PureVision 2) som passar mig bra och minskar min nystagmus. Jag har dock många obesvarade frågor angående nystagmus och mitt tillstånd, men har aldrig fått träffa en ögonläkare som är specialiserad på sådanna typer av sjukdomar. Skulle man kunna kontakta dessa läkare utan remiss? Sjukhuset är inte så villiga att hjälpa till. De kan tyvärr inte besvara mina frågor heller. 

Och en annan fråga, av ren nyfikenhet: är det möjligt för en person med nystagmus att bära färglinser?

 

Tacksam för svar! :)

Svar:

Hej!

Jag vet inte om det går att få kontakt med en läkare för att ställa frågor. Bäst är nog att skicka ett vanligt brev till din ögonmottagning med dina frågor så borde någon snäll läkare kunna svara. Annars kan det nog finnas mycket information på internet, främst på engelska sidor. Rent teoretiskt kan du använda färgade linser, men vissa sorter kanske kan störa synen. Kolla med din optiker.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.